Theater Instituut Nederland

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Theater Instituut Nederland (TIN) was tussen 1925 en 2013 het sectorinstituut en theatergeheugen van Nederland met een collectie van meer dan een miljoen objecten, vanaf de 17e eeuw.

De collectie wordt vanaf 2013 beheerd door het Allard Pierson van de Universiteit van Amsterdam en is daar ook raadpleegbaar, zie daarvoor Raadplegen TIN Collectie.

Shylock foto f geveke (4).jpg

Geschiedenis van het Instituut

Het TIN startte in 1924 als een Vereniging Het Toneelmuseum, opgericht door een aantal enthousiaste theaterliefhebbers. De collectie begon destijds met een aantal aangekochte privé-verzamelingen. In 1960 opende het museum haar bibliotheek en tentoonstelling voor het publiek aan de Herengracht 166 in Amsterdam. In de jaren zeventig fuseerde het museum met het Internationaal Theater Instituut en het Theater Klank en Beeld tot Nederlands Theater Instituut. In de jaren daarna kwamen ook een aantal kleinere instituten voor dans, mime en poppenspel kantoor houden aan de Herengracht.

In 1992 fuseerde de toen nog vier gescheiden instituten tot Theater Instituut Nederland. Sinds die tijd was het TIN zowel erfgoedinstelling als sectorinstituut. In 2009 verhuisde het Instituut naar een nieuwe locatie aan de Sarphatistraat in Amsterdam. De mediatheek verhuisde mee, maar de collectie werd vanaf dat moment gepresenteerd in reizende tentoonstellingen op verschillende locaties in samenwerking met musea, culturele instellingen en festivals.

In 2011 besloot staatssecretaris Zijlstra van Cultuur dat het TIN als sectorinstituut per 2013 geen subsidie meer kreeg. Een plan om als museum te blijven voortbestaan leek kansrijk, maar werd uiteindelijk niet gehonoreerd. Het Instituut heeft in 2012 de deuren gesloten, maar de Stichting TIN blijft bestaan en zich inzetten voor het levend houden van de Nederlandse theatergeschiedenis.

De Theatercollectie wordt vanaf 2013 beheerd door het Allard Pierson.

Meer over de geschiedenis van het Theatermuseum aan de Herengracht in Amsterdam, en over de tentoonstellingen die daar te zien zijn geweest, zie Theatermuseum.

Archieffoto

Portret van Anne Wil Blankers, Linda van Dyck, Mary Dresselhuys, Bram van der Vlugt en Ank van der Moer en anderen tijdens een receptie in het Theatermuseum 364406.jpg

Anne Wil Blankers, Linda van Dyck, Mary Dresselhuys, Bram van der Vlugt en Ank van der Moer en anderen tijdens een receptie in het Theatermuseum. Collectie TIN.