Voorstelling

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

In de wereld van de podiumkunsten verstaat men onder het begrip voorstelling doorgaans de uitvoering of opvoering van een of meerdere theaterstukken, binnen een bepaalde tijdsduur ten overstaan van een publiek dat voor die gelegenheid is gekomen. Een voorstelling kan ook met woorden als: optreden, performance, presentatie, schouwspel, show, kijkspel, tafereel, toneel, vertoning e.d. worden aangeduid.

Meestal valt het begrip voorstelling samen met één bepaald stuk, bijvoorbeeld een uitvoering van het toneelstuk Romeo en Julia van William Shakespeare, van het ballet Het Zwanenmeer van Marius Petipa en Lev Ivanov of de opera Aida van Giuseppe Verdi.

Een voorstelling kan echter ook opgebouwd zijn uit meerdere theaterstukken, die al of niet een of ander verband naar inhoud of vorm vertonen. Zo kunnen in de toneelwereld zogenaamde meerdere éénakters gezamenlijk een complete voorstelling vormen.

In de danswereld is het zeker gebruikelijk om verschillende werken, of zoals men ook wel zegt meerdere stukken, in een voorstelling uit te voeren. Vaak zijn het drie verschillende stukken en spreekt men naar Angelsaksische gebruik wel van een triple bill.

In de operawereld zijn er diverse voorbeelden van voorstellingen waarop standaard twee kortere werken/stukken in één voorstelling worden uitgevoerd, zoals b.v. Cavalleria rusticana van Pietro Mascagni en I Pagliacci van Ruggero Leoncavallo. In de opera wereld noemt met deze combinatie in één voorstelling ook wel Cav en Pag.

In deze Theaterencyclopedie echter wordt het begrip voorstelling gebruikt voor de afzonderlijke podiumkunstwerken zelf. Op deze wijze kan men deze individueel terug vinden/opzoeken.