Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken


't Stamhuis, Purmerend

Unknown.png

Naam't Stamhuis
Eerdere naamRK Patronaatsgebouw, Verenigingsgebouw
PlaatsPurmerend
TypeTheaterzaal
ArchitectBrinkman
Bouwjaar1913
Verbouwd in1813, 1945, 1959, 1991
Openingsdatum1914
 Website


Informatie

  • 1913-1945: RK Patronaatsgebouw
  • 1945-1980: Verenigingsgebouw
  • 1980-heden: 't Stamhuis

Verbouwingen

  • 1913. Toevoeging koffiekamer en vestiaire.
  • Na 1945. Herstel oorlogsschade modernisering zaal.
  • 1959. Na brand koffiekamer: bouw van bar met aansluiting op de grote zaal; plaatsing harmonicadeuren; bouw één grote kleedruimte; plaatsing oliekachels.
  • 1991. Verbouwing theatergedeelte.. Architect: R. Flokstra.

Toneelopening: 7,5 meter breed
Maten toneel: 7,5 meter breed, 5 meer diep. Vanaf 1991 50 m2 variabel speelvlak.
Soorten voorstellingen: Toneel, cabaret, muziektheater, popconcerten.

Het patronaatsgebouw kwam tot stand door drastische verbouwing van het woonhuis op deze plek, aan de achterzijde van Purmerends eerste schouwburg, Amicitia, Purmerend. Tijdens de hongerwinter van 1944-1945 diende de toneelzaal als opvanghuis voor mensen die op hongertocht waren.

Op 20 oktober 1999 werd het gebouw op de gemeentelijke monumentenlijst geplaatst. Tot maart 2006 werd 't Stamhuis gebruikt als theater door de stichting De Verbeelding en als filmhuis door de stichting Filmhuis Purmerend.

't Stamhuis werd vernoemd naar Piet Stam: destijds bekend amateurtoneelspeler en -regisseur en gedurende 40 jaar penningmeester van de Patronaatsvereniging.

Interieur
In 1914 schreef de Purmerender Courant: 'De grote vergader- of toneelzaal is ruim en hoog, terwijl voor de ventilatie uitstekend is gezorgd. In de zaal is een front-balkon aangebracht, ruimte biedende voor 80 plaatsen, vanwaar men een mooi gezicht heeft op het toneel. Het toneel zelf is zeer praktisch ingericht; de decoratiebenodigdheden worden te Amsterdam op een der eerste ateliers vervaardigd. Evenals men dat vindt in het Panopticum te Amsterdam zal ook hier het toneelscherm uit keurige gordijnen bestaan, geheel brandvrij. Ook in de kleedkamers zijn met het oog op brandgevaar asbestplaten aangebracht. De ruime koffiekamer bevindt zich naast de grote zaal, terwijl het bureau voor de kaartenverkoop eveneens daar gevestigd is.'

Exterieur
Het gebouw ligt aan de noordzijde van de Kerkstraat. 'Het pand is van algemeen belang uit architectuur- en cultuurhistorisch oogpunt als grotendeels gaaf bewaard gebleven rooms-katholiek patronaatsgebouw met toneelzaal uit het eerste kwart van de twintigste eeuw.' (Uit de beoordeling voor plaatsing op de gemeentelijke monumentenlijst).

Bronnen

  • Theaters in Nederland sinds de zeventiende eeuw. Redactie Bob Logger, Eric Alexander, Menso Carpentier Alting, Nico van der Krogt, Nathalie Wevers. Theater Instituut Nederland, 2007