Brandscherm

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken


In een lijsttheater was het op grond van bouwbepalingen lange tijd noodzakelijk een brandwerende scheiding aan te brengen tussen het publieksdeel en het toneelhuis plus de annexe ruimten. In brandweer en architecten termen noemt men dat compartimentering. Deze schending noemt men in Nederland het brandscherm en er zijn diverse regels waaraan dat scherm moet voldoen. Het bestaat meestal uit een metalen dubbelwandige deur gevuld met een brandwerend materiaal.

De verplichting voor een brandscherm is ontstaan, doordat met name in d negentiende eeuw er diverse theaters in de wereld in vlammen zijn opgegaan en er vaak vele slachtoffers te betreuren waren.

Het brandscherm heeft weliswaar geen andere functie in het theater dan de veiligheid van de toeschouwer, maar een aantal theatermakers laten het soms wel een rol laten spelen in hun regie of theatervormgeving.

Doordat er thans diverse theatervormen zijn, waar geen sprake kan zijn compartimentering er bovendien andere middelen en regelgeving is ontstaan om de veiligheid van het publiek te waarborgen, is de noodzaak van het traditionele brandscherm ook voor lijsttheaters in discussie en mag thans soms weggelaten worden.