Canon:1972 - Kaïn en Abel als 'Opera Comique'

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
NB: De onderstaande tabel is alleen zichtbaar voor beheerders van de TE en dient voor het semantisch vastleggen van een op deze pagina betrekking hebbende "Gebeurtenis" (plus bijbehorende info) op een "Tijdlijn"; de gebeurtenis en bijbehorende informatie kan zo (o.a.) weergegeven worden in de "slides" van een tijdlijn.



Gebeurtenis
Titel: Kaïn en Abel als 'Opera Comique'
Afbeelding: media:Kaïn en Abel 215090.jpg
Datum: 1972-06-26
Beschrijving: Op het Holland Festival brengen componist Willem Breuker en regisseur, auteur en violist Lodewijk de Boer hun 'Opera Comique' Kaïn en Abel, waarmee het subsidievraagstuk aan de orde wordt gebracht
Tijdlijn(en): Tijdlijn Opera
Perso(o)n(en): Willem Breuker, Lodewijk de Boer, Henk Votel, Han Bennink, Maarten van Regteren Altena
Productie(s): Kaïn en Abel - Holland Festival - 1972-06-26
Gezelschap(pen): Holland Festival, Het Nederlands Blazersensemble, Instant Composers Pool
Theater(s): NES theater De Brakke Grond, Amsterdam

Op het Holland Festival brengen componist Willem Breuker en regisseur, auteur en violist Lodewijk de Boer hun 'Opera Comique' Kaïn en Abel

Scènefoto uit Kaïn en Abel.

Op 26 juni 1972 gaat tijdens het Holland Festival in theater De Brakke Grond Kaïn en Abel in première. Deze Opéra Comique is geschreven door Lodewijk de Boer en de muziek is van Willem Breuker. De Boer neemt ook de regie op zich.

Het klassieke verhaal van Kaïn en Abel wordt gespeeld door onder anderen Het Nederlands Blazersensemble, de Instant Composers Pool, acteurs Henk Votel, Han Bennink, Maarten van Regteren Altena en Willem Breuker.

In een week tijd wordt de eigentijdse bewerking gemaakt, die de subsidieaanvraag voor de betreffende voorstelling als uitgangspunt heeft. Kaïn is jaloers op Abel, omdat Abel subsidie krijgt van God en hij niet. En zo krijgt de voorstelling thema's als broedermoord van de zogenaamde serieuze muziek op de minder serieuze muziek en het conflict tussen de gesubsidieerde kunst tegenover de ongesubsidieerde kunst.

Maar de voorstelling wordt geen leerstuk over de papieren rompslomp die subsidieaanvragen met zich meebrengen. Het gaat vooral ook om de muziek, de improvisatie en de ruimte die de muzikanten elkaar geven. Willem Breuker: "Als je plannetjes of ideeën hebt en je wilt dat andere mensen daar naar komen kijken of luisteren, dan zit je meteen vast aan dit maffe subsidie systeem. Het gaat er om dat je daar een beetje leuk mee weet om te gaan."

Dit is één van de teksten binnen de Tijdlijn Opera. De complete tijdlijn is te vinden op de pagina Tijdlijn Opera.

Bronnen