Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken


Ooit geweten dat een typisch Nederlands dorp als Boskoop over de hele wereld bekend is? Dit dorp, tussen Gouda en Alphen aan den Rijn, is het grootste aaneengesloten sierteelt kwekerijgebied ter wereld. Vele (tuin)planten en bomen komen uit dit groene hart van Nederland en worden wereldwijd geëxporteerd. Daarnaast is de ‘Schone van Boskoop’, ook wel La Reine de Boskoop of Beauty of Boskoop, een appelsoort die wereldwijd gegeten wordt en in Nederland bekend staat als de Goudrenette. Maar ook de uitdrukking “Over de brug komen”, onze geliefde aardbei en de vele rozensoorten die we kennen, vinden hun oorsprong in dit kwekersdorp.

Genoeg inspiratie om, in het jaar waarin het 800 jarig bestaan gevierd wordt, een musical te maken over hoe dit dorp de wereld veroverde. De Schone van Boskoop is een anderhalf uur durende voorstelling die exclusief te zien is in het Flora Theater Boskoop. Een musical over doorzetten, passie en hoe dit gekende dorp de wereld veroverde.

Verhaal

Een groep inwoners van Boskoop heeft de opdracht gekregen om in het kader van het 800 jarig bestaan van het dorp een voorstelling te maken. Het maken van een voorstelling is lastiger dan men denkt; welke historische gebeurtenissen moeten er worden beschreven, komt er muziek in en hoe maken zij het verhaal interessant. Men is het erover eens dat er een bekende Nederlander bij betrokken moet worden. Ben Cramer wordt hierbij gevonden, maar deze heeft een eigen agenda: hij wil namelijk iets nieuws gaan doen en wel regisseren. De poging om een abstracte scène te repeteren loopt volledig uit de hand, waarna iedereen afdruipt en de groep de handdoek in de ring gooit. Het blijkt dat ieder karakter zijn eigen agenda had: Isabel die het verlies van haar broer moest verwerken, Geertje die meer publiek naar het museum wilde trekken, Tim die het liefst een theateropleiding wil volgen ipv op de kwekerij werken en Leon die een internationale klus wilde binnenhalen. De ervaring heeft allen sterker en krachtiger gemaakt en één ding wat men met zijn allen heeft geleerd is dat samenwerken je tot grote hoogtes kan brengen. Blijf niet op een eigen eiland zitten, maar kom over die brug en doe het met zijn allen.

Context

Jan Tekstra over de voorstelling: “Voor mij gaat de Schone Van Boskoop over de huidige tijdsgeest. Als je niet gezien wordt, lokaal-regionaal-landelijk, tel je niet meer mee. De voor de hand liggende keuze van veel mensen die iets willen delen met anderen, is dit zo groots en meeslepend mogelijk te doen. Maar het zijn juist altijd de herkenbare, intermenselijke relaties die emotioneren en aan het denken zetten. Zoals ook in ons verhaal waarin een kwekersdochter worstelt met een gebeurtenis uit het verleden, maar tegelijkertijd een plek als vrouw probeert te veroveren in een door mannen gedomineerde sector. Ook al is dit verhaal gesitueerd in Boskoop, het gaat net zo goed over ieder andere plek in willekeurig welke provincie. Het besef dat juist het ‘kleine’ leidt tot grote gevoelens, maakt het verhaal universeel en geschikt voor iedere inwoner van Nederland.”

Betrokkenen

De onderstaande personen hebben een (in)directe bijdrage geleverd aan de realisatie van de theaterproductie (in voorkomende gevallen op basis van- of uitgaande van een bestaand werk). Aanvullingen zijn welkom.

Auteurs en makers

NB: Op dit moment worden specificaties (bijv. 'assistent', 'dialogen', 'ontwerp') nog niet meegenomen vanuit de premièredatabase. Deze informatie is op te vragen via de Theatercollectie.

Aan de realisatie van deze productie hebben meegewerkt:




Rolverdeling en uitvoerenden

NB: De rolbenamingen zijn veelal direct overgenomen zoals in het originele programmaboekje vermeld, en kunnen zodoende verouderde termen bevatten. Zie ook deze pagina.

Ben Cramer - Ben Cramer
Frédérique Sluyterman van Loo - Geertje
Tess Merlot - Isabel
Erik Brey - Leon
Jary Sluijter - Tim
Hanno van der Loo - Kees / journalist


      Vastlegging