Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken


Unknown.png

NaamLe Brocope
PlaatsOldeberkoop
TypeTheatergebouw
Bouwjaar1869
 Website
De volgende coördinaat is niet herkend: Geocoding failed.


Frankrijk in Friesland

Le Brocope is een theater in de Stellingwerven, oorspronkelijk in 1869 gebouwd als herberg. Tussen 1944 en 1977 was de herberg beroemd vanwege zijn kleurrijke waard Appie Tjalma, die zelf regelmatig achter de piano plaatsnam. Hij speelde een uitgebreid repertoire, van volksmuziek tot oude Weense walsen. Samen met zijn vroeg Bontsje ontving hij ook bekende gasten als Koningin Beatrix en Prins Claus, Hans Wiegel, Rob de Nijs, Rijk de Gooijer en Jan Blokker. Rondreizende vertegenwoordigers bezochten de herberg ook graag.

Marijke en Sieto Hoving bedachten de jaarlijks terugkerende culturele route Open Stal, waar Le Brocope een onderdeel vanuit maakte.

Op dit moment is Le Brocope een theater-restaurant waar podium wordt geboden aan vernieuwende initiatieven op cultureel en maatschappelijk gebied. Dat leidt tot onder andere (beroeps)voorstellingen, lezingen, muziek en voordrachten.

Het restaurant is in Franse stijl ingericht en er staan veel Franse gerechten op het menu.
De Toneelzaal biedt plaats aan 100 tot 120 bezoekers; het speelvlak is ongeveer 15m2. In het jazzcafé kunnen ongeveer 60 gasten plaatsnemen; het speelvlak daar is ongeveer 15 tot 20 m2.

Over de naam

Op de Facebookpagina van het theater-restaurant gaf de eigenaar in 2017 uitleg over waar de naam van het gebouw vandaan komt:

"Café Le Procope is het beroemde en een van de oudste café restaurants van Parijs. Het ligt in het 16e arrondissement aan de Rue de L’Ancienne-Comedie. Het was een verzamelplaats voor kunstenaars en intellectuelen. In de 18e eeuw werd het veelvuldig bezocht door onder andere Voltaire, Diderot en talloze filosofen, die hun theorieën over vrijheid gelijkheid en broederschap hier deelden. Het café was een centrum van politieke activiteit en het bleef lang een plek waar kunstenaars, schrijvers en intellectuelen (Musset, Verlaine, Anatole France) en politieke figuren (Gambetta) elkaar ontmoetten. Kortom de plek waar 'Tout-Paris' wel gezien wilde worden.

Toen ik voor de eerste maal in Oldeberkoop binnenkwam , viel mij meteen de sfeer van het dorp op als bijna Frans en toen ik voor het huis stond, waarvoor ik naar Oldeberkoop was afgereisd dacht ik: 'Dit is echt een Frans café.' Maar omdat ik al snel begreep dat de Friezen lichtelijk chauvinistisch zijn aangelegd noemde ik het niet Frans maar Friens. Deze plek moest een naam hebben, die zowel Fries als Frans is. En omdat mijn vrienden en ik voornamelijk kunstenaars en muzikant zijn dacht ik al snel aan Cafe Flore (ook een kunstenaarscafé in Parijs) of Les deux Magots (ook een beroemd kunstenaarscafé in Parijs), maar ik kon de link naar Friesland niet er bij verzinnen. Totdat ik ontdekte dat Oldeberkoop in het jaar 1230 Brocope heette. Ik moest onmiddellijk denken aan het beroemde café Le Procope en toen was de link eenvoudig gelegd. Ons theatercafé/restaurant zou Le Brocope heten en een verzamelplaats worden voor kunstenaars, muzikanten en liefhebbers van het begrip, vrijheid, gelijkheid en broederschap.

We zijn nu 6 jaar verder en er hebben zich hier gedurende de afgelopen vijf jaar al honderden vrijdenkers, kunstenaars en muzikanten vermaakt en verzameld. Dank zij al deze leuke mensen kunnen wij nu muziek en theater brengen van het allehoogste niveau. Een vriend drukte het onlangs zo uit: Le Brocope is de wereld in een dorp. Dank aan alle trouwe vrienden van Le Brocope, die ons afgelopen zes jaar steunden."

Bronnen