Zeur Niet! Zaal 6 - Madam

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

AP Zeurniet Facebook-omslag.jpg

Route tentoonstelling Zeur Niet (ontwerp Studio Pam Studio Ingeborg Scheffers).png

Klik op onderstaande links om naar één van de zalen te gaan.

Zaal 6 - Madam (1981)

Uit onvrede over de arbeidsomstandigheden verlaat prostituee Anita het bordeel van Madam Madeleine. Ze sluit zich aan bij de feministen die het naburige pand kraken. Samen proberen ze het bordeel ten val te brengen. Madeleine krijgt ondertussen een verhouding met de eigenaar van het kraakpand, Robert Valentijn. Uiteindelijk keert Anita terug naar het bordeel omdat ze de spanning mist en volgt ze Madeleine op als nieuwe Madam.

Na het succes van Foxtrot vinden de makers het aanvankelijk welletjes. Is zo’n volmaakte musical wel te overtreffen? Maar tegen de overredingskracht van producent John de Crane is niemand bestand. Hij heeft bovendien een troef in handen. Het succes van Foxtrot heeft vertrouwen ingeboezemd bij het Ministerie van Cultuur, Recreatie en Maatschappelijk Werk. Het biedt een garantiesubsidie: een lening die alleen hoeft te worden terugbetaald als de musical uit de kosten komt. Bovendien is Conny Stuart, na afwezigheid in Foxtrot, bereid haar rentrée te maken.

Annie gaat aan de slag op voorwaarde dat de nieuwe musical kleiner van opzet wordt dan Foxtrot. Madam gaat in première in het middelgrote Nieuwe de la Mar Theater. Annies afkeer van radicaal feminisme en activisme schijnen door in haar personages. Vormgever Jan Beutener kleedt hen in kil ‘blauwkousenblauw’ en de prostituees in warm rood. De tweedeling wordt versterkt door de vaak militante muziek die Harry schrijft voor de feministen en de jazzy wijsjes voor de prostituees. Ondanks de kritiek op Madam, wordt de musical een succes.


Leve de dubbele moraal! - de maatschappijkritiek in de voorstelling

Madam krijgt veel commentaar op de stereotype weergave van de feministen en het blijf-van-mijn-lijfhuis. Het bordeel wordt volgens recensenten juist te rooskleurig voorgesteld. Toch zou je Madam ook een feministische musical kunnen noemen. De vrouwen domineren het podium en hebben de interessantste rollen. Het handjevol mannelijke personages heeft zelfs zo weinig te doen dat het moeite kost om acteurs te vinden die ze willen spelen.

Bovendien uit Annie in Madam kritiek op de ongelijke verhouding tussen man en vrouw. Ze legt die echter niet in de mond van de feministen, maar in die van de prostituees. In de pauzefinale ‘M'n tante d'r salon’ maken de prostituees een nostalgisch uitstapje naar de jaren twintig. Madam Madeleine vergelijkt de mannelijke gast met de prostituee: ‘hij blijft heer / eerwaardig, hoog in tel / zij is misdadig, een lellebel’. Sarcastisch juichen de prostituees: ‘’t Is ideaal / leve de dubbele moraal!’

  • Het script van Madam opengeslagen op tekst van het liedje ‘Deugd’ en audio van ‘How wonderful you are. ‘Deugd’ wordt gezongen door Conny Stuart, in de rol van madam Madeleine. Conny vindt het ‘een mooi lied, maar nogal zwaar. Ik dacht, moet ik dat nog acht maanden zingen?’. Na de première schrijft Annie daarom ter vervanging ‘How wonderful you are’, over hoe sekswerkers het ego van hun klanten strelen. De jazzy muziek van Harry creëert een lichte sfeer.


Video-interview

Mede-producent Gislebert Thierens en vormgever Jan Beutener vertellen over het vooronderzoek van Jan en Annie M.G. Schmidt in het chique bordeel Yab Yum, en hoe de twee werelden op het toneel werden vormgegeven.


Audio